Voedselvergiftiging
Met voedselvergiftiging wordt meestal een toestand van ziekte aangeduid, veroorzaakt door het consumeren van eten, waarin zich een ziekmakende stof bevindt. Het eten van bewust door anderen vergiftigd voedsel of het eten van bekend giftige producten (b.v. paddenstoelen) is geen voedselvergiftiging in deze zin. Bij een bacteriële voedselvergiftiging worden de verschijnselen niet veroorzaakt door de bacterie zelf, maar door door de bacteriën geproduceerde gifstoffen (toxines). Andere typen voedselvergiftiging worden veroorzaakt door natuurlijke toxines die in het eten zijn gekomen vanuit schimmels, algen of planten.
1 site in Voedselvergiftiging
1. Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?
Niet alleen bedrijven en overheidsinstanties zijn verantwoordelijk voor onze voedselveiligheid. Ook de consument speelt een belangrijke rol. Door een onzorgvuldige bereiding en bewaring van voedsel werkt de consument vaak zelf ziekmakende voedselbesmettingen en vergiftigingen in de hand. Gezellig en lang buiten tafelen bij zomerse temperaturen vergroot bovendien de kans op besmetting.